Cze
02
2021

Rodzaje frontów kuchennych – wypróbuj, co należałoby wybrać

XXI wiek to okres, kiedy postęp techniczny oraz rozkwit coraz to dogodniejszych technologii zezwala nam na otaczanie się przedmiotami pięknie wykonanymi z najróżniejszych dostępnych na rynku materiałów.

Urządzając mieszkanie w większości wypadków największy kłopot posiadamy z sprzętami kuchennymi. Pierwsze, na co zwracamy szczególną uwagę to zwykle fronty kuchenne. Do wyboru mamy fronty drewniane, fornirowane, fronty z płyty MDF foliowanej i z płyty meblowej, fronty lakierowane oraz szklane.

Czoła kuchenne drewniane wyglądają bardzo ładnie, drewno wdzięcznie prezentuje się w kuchni oraz sprawia, że wnętrze wydaje się znacznie bardziej kameralne, niestety stolarze niechętnie absorbują się egzekwowaniem frontów kuchennych z drewna, bowiem ma ono tendencję do wypaczania się, rozsychania, jeśli nie zostało trafnie wysuszone. Zawiasy nazbyt obciążone kłopotliwymi drzwiczkami z drewna prędzej się zużywają.

Drewniane fronty mają jednak zaletę, jakiej inne nie mają można je oczyścić ze starej farby wyszlifować i pomalować na nowo. Po zakończonym remoncie bądź otoczenia finalnych prac stajemy przed skomplikowanym wyborem dodatków oraz oczywiście mebli. Najtrudniejszy jest zakup mebli kuchennych, ponieważ tutaj nie liczy się wyłącznie funkcjonalność mebli, jednak też ich estetyczny oraz modny wygląd.

Podczas wyboru kierujemy się po największej części wyglądem frontów kuchennych, przystosowujemy je do położonej już podłogi i płytek a jeśli mamy gotowy pomysł na całą kuchnie fronty kuchenne też powinny być całkowicie przemyślane pod względem materiału, z jakiego będą wykonane i koloru – wypróbuj Hurtownia materiałów do zabudowy wnętrz. Do najdroższych przynależą fronty drewniane, jakie świetnie się prezentują, można je modernizować zdrapując farbę oraz pomalować na dowolny odcień, ale są fronty kuchenne wykonane z tego naturalnego materiału należą do niesłychanie ciężkich, co powoduje szybkie niszczenie się zawiasów, jakie wykrzywiają się pod naporem nadmiernie obszernego ciężaru. Drewno błędnie wysuszone będzie się wypaczać i rozsychać, co jest największą wadą tego typu frontów kuchennych. Troszkę tańsze są fronty fornirowane, które z powodzeniem mogą zastąpić fronty drewniane.